BABY LED WEANING: MOLT MÉS QUE UN MÈTODE D’ALIMENTACIÓ AUTÒNOMA

Després d’estar 7 dies documentant per l’instagram (@mare_slow)l’experiència amb el mètode d’alimentació baby led weaning, haver estat buscant informació per les xarxes i llegint algun que altre llibre sobre el tema, la conclusió a grosso modo a la que arribo és que el BLW és molt més que una manera possible d’alimentar als nostres fills.

El baby led weaning que vol dir literalment deslletament guiat o conduit pel bebè, és un mètode d’alimentació autònoma i autoregulada pel propi nadó que fomenta la fugida dels aliments preparats i industrialitzats que venen als super mercats. Posa al punt de mira la dubtosa necessitat dels productes alimentaris especialitzats per nadons, i susciten un retorn als aliments naturals; en bé d’una dieta més nutritiva i d’una millor relació amb el menjar en el futur dels nostres fills.

Qüestiona i replanteja la qualitat de l’alimentació de tota la família, i posa de manifest els beneficis que suposa per la industria, el fer-nos creure que els nadons necessiten menjar especialitzat, i produït fora de les nostres llars.

L’ús d’aliments comercials per bebès va començar als anys 20, amb la incorporació de la dona al món del treball. Fins llavors no havien calgut ja que l’edat en què
s’introduïen els sòlids era a partir de l’any de vida, quan el nadó ja té algunes dents i pot mastegar més o menys bé, per tant fins llavors no havien calgut papilles ni menjars preparats per bebès.

Senzillament menjaven com la resta de membres de la família. A partir dels anys cinquanta, els aliments comercials per bebès s’havien estès i es venia com una alimentació més moderna i de més qualitat del que podien preparar les famílies a casa.

D’aquesta manera podien introduir els sòlids cada cop més aviat, en detriment de les necessitats de la incorporació de la mare al món laboral. Descuidant els ritmes naturals del nadó i buscant solucions ràpides, prolongant la dependència amb l’adult i delegant la tasca d’alimentar-se a una segona persona; impedint-los fer l’aprenentatge d’auto-regulació dels missatges de gana-sacietat que ens envia el cos.

 

LES PORS DE L’ALIMENTACIÓ AUTÒNOMA A DEMANDA

La majoria de pediatres i famílies coincideixen en posar de manifest 3 grans preocupacions respecte aquest tipus d’alimentació: l’asfixia, l’alentiment del patró de creixement i la falta de ferro o altres nutrients.
Jacqueline Henry (logopeda infantil i especialista en alimentació) dóna el seu parer sobre BLW en el llibre “Todo sobre baby-led weaning” i diu:

LES PORS DE L’ALIMENTACIÓ AUTÒNOMA A DEMANDA
La majoria de pediatres i famílies coincideixen en posar de manifest 3 grans preocupacions respecte aquest tipus d’alimentació: l’asfixia, l’alentiment del patró de creixement i la falta de ferro o altres nutrients.
Jacqueline Henry (logopeda infantil i especialista en alimentació) dóna el seu parer sobre BLW en el llibre “Todo sobre baby-led weaning” i diu:

Així doncs, segons les autores d’aquest llibre Leslie Schilling i Wendy Jo Peterson (terapeutes nutricionals i dietistes) no hi ha estudis que demostrin que el risc d’asfíxia augmenti utilitzant aquest mètode, en comparació amb l’alimentació amb cullera o altres mètodes. Però no és una cosa que ens haguem de prendre a la lleugera i recomanen prendre algunes mesures de seguretat; com no deixar als nadons menjant sols, no donar-los menjar si no estan asseguts, i aprendre a fer una reanimació cardiopulmonar a un nadó. Però parlaré de mesures de seguretat en un altre post.

Un altre dels factors que porten mal de caps als pares és pensar si els seus fills menjaran prou quantitat d’aliments utilitzant aquest mètode i, si creixeran sans i correctament. Les autores Schilling i Jo desaconsellen cenyir-se a patrons de creixement estandarditzats i promouen el respecte del ritme de creixement de cada nen sense ficar-los a tots en el mateix sac.

Recomanen no obsessionar-se amb aquest tema ja que no creuen que el pes sigui un bon indicador de salut o d’hàbits saludables en els nens. (Sempre i quan el nadó s’hagi desenvolupat suficientment per seguir aquest mètode; els pares de nens amb problemes de creixement o necessitats especials haurien de determinar quin és el millor mètode d’alimentació a seguir segons les característiques del seu fill consultant un especialista )

“Opinem que mentre a un bebè (sa) se li permeti auto-regular la ingesta i aprendre a menjar, el patró de creixement pot ser just l’adequat per a aquell nen en concret (…)”

Així doncs, els índexs de creixement per edat només els hauríem de tenir en compte com a referent , entenent que cada bebè té ritmes, mides i peculiaritats diferents igual que els adults.
Pel que fa a la possible falta de nutrició dels nostres fills en especial, el que més preocupa és la falta de ferro, donat que als 6 mesos d’edat el nadó ha perdut totes les reserves de ferro que havia emmagatzemat mentre era a la panxa de la mare, i a partir d’ara l’haurà d’obtenir a través dels aliments.

Hi ha molts aliments que poden aportar ferro de manera natural als nostres nadons, sense necessitat de donar-los suplements o biberons de llet maternitzada enriquida en ferro. No hem d’oblidar que el ferro provinent d’aliments d’origen vegetal (per exemple: les llegums, els cereals integrals, i les verdures de fulla verda) necessita l’ajuda de la vitamina C per ser absorbit. Per solucionar això podem donar una mica de taronja, maduixes o kiwi de postres, o afegir tomàquet, bròquil o coliflor al seu plat.

També podem donar ferro d’origen animal que s’absorbeix més fàcilment, i el trobem sobretot en carn vermella i el rovell de l’ou. Jo personalment no he donat carn a la meva primera filla (peix i ous si). Avui dia ja té 4 anys i haig de dir que està perfectament sana, en el seu pes, i és més alta que la mitjana de la seva edat.

Així que penso repetir el mateix patró amb la petita sense cap mena de por. L’important és està ben informat, es faci la dieta que es faci, confiar en la nostra intuïció com a pares i utilitzar el sentit comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *